Vi er på påskeferie i hjertet af Jerusalem og det er Langfredag, dagen hvor Jesus tages til fange og dømmes til døden. Vi lærer i skolen og læser i biblen, at han bærer korset ad Via Dolorosa, som snor sig igennem hjertet af Jerusalem!

Via Dolorosa
Via Dolorosa

Jeg er faktisk ikke speciel religiøs, det er ikke min mening med artiklen, men at følge den smalle gade Via Dolorosa i hjertet af Jerusalem og bevæge sig rundt i samme område og gader og tænke på bibelhistorien – det gør noget ved én.

Vi holder påskeferie i Jerusalem og gaderne vrimler med lokale kristne, jøder, ortodokse jøder og muslimer, pilgrimme fra fjerne egne, nonner i dragter der afslører at de er kommet langvejsfra for at være her denne dag.

Vejen stopper ved en lille døråbning der fører ind til The Holy Sepulchre.

Holy Sepulchre
Holy Sepulchre

Holy Sepulchre eller Den Hellige Gravs Kirke

Holy Sepulchre ligger inde bagved borgvolden til den gamle by i Jerusalem og bygget på Golgatta. Det skulle være det sted, hvor Jesus blev korsfæstet. I dag er hele området lukket inde bag tykke stenmure og bagved stenmurerne ligger the Holy Sepulchre eller Den Hellige Gravs Kirke. Den Hellige Gravs Kirke fungerer som en fælles kirke for mange forskellige grupperinger af Kristne. Nogle steder er der et skilt inde i kirken, som forklarer hvem området tilhører og andre steder må vi benytte vores kort, for at finde rundt derinde.

Det er er en enorm stor kirke fyldt med gange, søjler, kapeller, kroge og rum godt skjult. Det minder mere om et tempel end en kirke, men stedet har også været vidne til mange slag, krige og tidsperioder.

Det er i sandhed mangfoldigt herinde i kirken. Så mange typer af kristne og ortodokse, tror jeg aldrig jeg har været sammen med på et sted før.

Jesus grav inde i Holy Sepulchre
Jesus grav inde i Holy Sepulchre

Dybt inde i kirken finder vi Jesus grav – der er trængsel – og unge, som gamle står i kø og venter på det bliver deres tur til at komme ind til Jesus grav.

Vi står og betragter det hele lidt på afstand. Den intensitet der er her er overvældende.

Vi går rundt bagved marmorsøjlerne i rotonden og finder en lille åbning og går ind. Derinde bliver vi budt velkommen af en syrisk præst, som inviterer os med ind i deres kapel. Vi følger efter og kommer længere ind i kirken, hvor flere syriske kristne er samlet. Vil hilser pænt på hinanden og udveksler oplysninger om hinanden.

Anastasia Rotonda
Anastasia Rotonda

Vi er tilbage i Anastasia Rotonden i gravkirken og hører pludselig en masse snak fra mænd fra den anden side af Jesus grav. Vi går tættere på og ser en masse mænd klædt i sort dragter fra hals til gulv. De ligner munke. Flere komme ud fra en ekstrem stor dør og det er tydeligt at de alle gør sig klar til højtiden. Vi genkender ikke det røde tegn på de hvide dragter, men de minder om korsriddernes tegn. Med et var vi med til højtid i det helligste indre.

Senere finder vi ud af at det er præste fra Equestrian Order of the Holy Sepulchre of Jerusalem. Læs om deres historie her: Equestian order’s historie.

Knights of the holy sepulchre
Knights of the holy sepulchre

Overvejer du, ar rejse til Israel i påskeferien, så kan jeg kun anbefale det. Det er en unik oplevelse. Selvfølgelig skal du være opmærksom på mange mennesker overalt og nogle indkvarteringssteder kan være dyrere end normalt.

Rejsebudget til Israel for 2 voksne og 2 børn

Har du spørgsmål om Jerusalem og Israel i det hele taget, så skriv endelig herunder i kommentarfeltet.

De bedste hilsner

Bettina

4 Comments

  • Hej Bettina
    Faldt jeres tur også sammen med den jødiske påske, pesach?
    Den danske påske falder nemlig sammen med den jødiske påske i 2020 og vi er lidt bekymrede for om der kommer til at være for mange mennesker 🙂

    • Hej Emma

      Ja, da vi var der faldt den jødiske påske, pesach også sammen med vores danske påskeferie. Den oplevede vi nu ikke så meget til lige pånær den helligste af dagene der lukker alt kl. 17-ish og du kan altså ikke få mad med mindre du har noget take-away handlet ind tidligere på dagen, men det kan du altid få hjælp med der, hvor du bor. Alle er super flinke. Det er simpelthen forbudt at have åbnet og der er vagter der patrujere om butikkerne overholder reglerne.

      Men pga. de kristne påske helligdage var der flere mennesker i Jerusalem, tror jeg, end normalt, men jeg var vild med den oplevelse det gav os. Der var gudstjenester, optog på Via Dolorosa og messer i alle kirker. Pilgrimme i alskens farvede traditionelle dragter fra store dele af verdenen særligt pilgrimme fra Afrika. Det havde jeg slet ikke forventet og det overskyggede, at der var mange mennesker.

      Nu er jeg spændt på om du bliver mere tiltrukket eller afskrækket?

      De bedste hilsner

      Bettina

  • Jeg kan læse mig til, at man kan få problemer med at rejse ind i andre mellemøstlige lande, hvis man har fået et israelsk stempel i sit pas (og problemer den anden vej rundt også). Er det noget I har oplevet efter jeres rejse til Israel?

    • Hej Cecillie
      Det er korrekt, at rejse mellem de mellemøstlige lande kan kræve et længere forhør.
      Siden jeg var i Israel er de stoppet med at sætte stempler i passet. Det er et stort plus, hvis du gerne vil besøge f. eks. Libanon.

      Så der skulle ikke være noget problem i at rejse ind i Israel.

      Har du købt billet? Hvornår skal du afsted?

      De bedste hilsner

      Bettina

Send en lille hilsen i kommentarfeltet :-)