Så er vi kommet på den tid af året, hvor jeg laver et tilbageblik på mine UNESCO World Heritage 2016 besøg.
Hvorfor er det interessant at besøge UNESCO World Heritage et sted?
Det er det, fordi UNESCO’s formål er, at bidrage til fred og sikkerhed ved at fremme samarbejde mellem nationerne indenfor de fire mandatområder uddannelse, videnskab, kultur, kommunikation og information. (Kilde: http://en.unesco.org/about-us/introducing-unesco) og det ligger mig meget på sinde, at bidrage til denne udvikling og tankesæt.
Building peace in the minds of men and women – UNESCO’s slogan
Der er pt. 1199 (september 2023) steder på verdensarvlisten. Hvert år kommer der nye steder til og andre steder i verden kan udgå.
Nogle steder er mere berømte end andre, men alle sammen udgør de en betydning for os i hht. deres formål. Ved at besøge disse steder både lærer vi om vores kultur og giver den videre til vores familie og børn.
Jeg skal være den første til at indrømme, at mine børn ikke altid er lige begejstrede for at besøge tusind år gamle monumenter. Men, de forstår godt formålet. Og hvor er det fedt, når de bagefter udbryder “Wauu ser her mor – det er for vildt, hvordan kunne de bygge sådan et tempel”.
Mine UNESCO World Heritage besøg i 2016
Det kommer faktisk lidt bag på mig, at jeg har besøgt 11 UNESCO steder i 2016. Jeg havde ikke selv en forventning om, at jeg skulle overstige UNESCO seværdigheder i 2015. Jeg har listet de 11 steder med stedets betegnelse samt landet, men har du lyst til at læse lidt mere og se, hvordan stederne ser ud, så har jeg lavet en uddybet beskrivelse med mine billeder fra turene i resten af artiklen.
- Borobudur Temple, Indonesien
- Prambanan Temple, Indonesien
- Komodo National Park, Indonesien
- Cultural Landscape of Bali Province, Indonesien
- Singapore Botanic Gardens, Singapore
- Historic City of Ayutthaya, Thailand
- Khao Yai Forest Complex, Thailand
- Seventeenth-Century Canal Ring Area of Amsterdam inside the Singelgracht, Holland
- City of Valletta, Malta
- Megalithic Temples, Malta
- Speicherstadt and Kontorhaus District with Chilehaus, Tyskland
Borobudur Temple, Indonesien
Borobudur templet ligger på den centrale del af øen Java i Indonesien. Det blev opført omkring 8. – 9. århundrede, som et buddhistisk kloster. Det er det største buddhistiske monument i hele verden.
Prambanan Temple, Indonesien
Prambanan templet ligger i samme centrale del af Java i Indonesien, som Borobudur med ca. 1 times kørsel fra hinanden. Prambanan er det største hinduistiske i Indonesien og skulle være det smukkeste i verden. Og det kan jeg love dig for, at du bliver ikke skuffet. Dette er et ufatteligt imponerede smukt tempel. Vi nåede lige at se det i tørvejr inden et massivt regnvejr satte ind. Først, tænkte vi, det var ufattelig ærgerligt for nu var vi rejst den lange vej, men faktisk blev det helt enestående, fordi vandet nu sprøjtede ud af de hundredevis af indbyggede vandkanaler templet var bygget med.
Komodo National Park, Indonesien
Komodo National Parken ligger i midten af det indonesiske øgruppe og består af 3 store øer Rinca, Padar og Komodo og en masse bitte små øer, hvoraf nogle er helt ubeboede og andre kan du ikke finde en bar plet på for lokale fiskehuse og deres fiskerbåde. Nationalparken er mest kendt for de store komodovaraner, men jeg har sjældendt set et sted med så grønne bjergtoppe og smukke strande på de små øer i parken.
Cultural Landscape of Bali Province, Indonesien
I højlandet på Bali i området nær Ubud og videre op mod vandtemplet Pura Ulun Danu Batur ved søen Lake Batur har de lokale landmænd siden det 11. århundrede levet i et fælles community og bygget kanaler med det formål at dyrke økologiske ris terrasser trods det kuperet terræn på vulkanøen.
Singapore Botanic Gardens, Singapore
Singapore Botanic Gardens er en meget idyllisk og fredfyldt have med meget store og sjældne træer. Den blev grundlagt helt tilbage i 1859. Der er også er afdeling med orkideer, som kræver er billet ellers er parken gratis at besøge. Singapore Botanisk have er hyggelig, fordi de lokale bruger den aktivt. Skolebørn trækker i parken og holder time, mødre på barsel laver gymnastik osv.
Link til haven: https://www.sbg.org.sg/
Historic City of Ayutthaya, Thailand
Ayutthaya var hovedstaden i Thailand i Siam-tiden mellem 1350 og 1767. Byen gik til da burmeserne ødelagde byen og den blev aldrig genopbygget og hovedstaden flyttede til det vi kender i dag, nemlig Bangkok. Ayutthaya er omkranset af vand og dengang var der kanaler overalt i byen og man sejlede fra tempel til tempel. I dag er alle kanalerne omdannet til veje.
Khao Yai Forest Complex, Thailand
Khao Yai Forest blev i 1967 udnævnt som National Park. Det var den første park med status National Park i Thailand. Grunden til den også hedder Complex skyldes, at den strækker sig over et areal på 230 kilomenter gennem 5 beskyttede områder der ligger fra Khao Yai til den cambodianske grænse.
Link til parken: https://www.thainationalparks.com/khao-yai-national-park
Seventeenth-Century Canal Ring Area of Amsterdam inside the Singelgrach, Holland
Dette sted er et netværk af kanaler i den indre del af Amsterdam. Men det gælder ikke kun kanalerne, men også den byudvikling og arkitektoniske kunst byen opførte i guldalderen. Anerkendelsen på UNESCO’s liste er med til at gøre stedet bevaringsværdigt, så vi kan fortsætte med at nyde de unikke leve- og arbejdsvilkår på kanalerne bl.a også Red Light District.
City of Valletta, Malta
Valletta er både en by på Malta og republikkens hovedstad med mindre end 7.000 indbyggere. Den er 0.8 km2 stor og dermed Europas mindste hovedstad. Byen har to officielle sprog engelsk og maltetisk. De forstår alle engelsk, men de taler indbyrdes maltetisk.
Megalithic Temples, Malta
Rundt på øen Malta og naboøen Gozo er der 7 Magalithic templer. Templerne blev bygget før pyramiderne i Egypten, så det kræver lidt af den besøgende at se, hvordan templerne reelt så ud. Derfor har de bygget gode informationsguider på flere af stederne.
Speicherstadt and Kontorhaus District with Chilehaus, Tyskland
Speicherstadt er verdens største lagerhuse kompleks i Hamburgs havn i området kaldet HafenCity og Kontorhaus er et kontorhus bygget lang tid før det egentlig blev et velkendt fænomen. De to områder i Hamburg er historisk sammenbundet fra tiden med fri handel af varer og ingen behøvede at betale told.
Mit mål er 300 steder rundt om i verden – se her hvor langt jeg er kommet: https://www.danishadventurer.dk/min-unesco-world-heritage-liste/
De bedste hilsner
Bettina
Det er ikke alltid jeg har helt oversikt over hvilke steder jeg besøker som står på UNESCOs verdensarvliste, så når jeg kommer til et nytt sted og leser om det, får jeg meg noen ganger en fin overraskelse. Men de siste årene har jeg begynt å være litt mer oppmerksom på slike steder, for det er jo ikke uten grunn at de har fått en plass på listen.
I 2016 besøkte jeg kun fire nye UNESCO-steder: Medina of Marrakesh (Marokko), Castle of the Teutonic Order in Malbork (Polen), Medieval Town of Torún (Polen) og Samarkand – Crossroad of Cultures (Usbekistan).
Det skal bli spennende å se hvilke steder som kommer til å havne på 2017-listene våre 🙂
Det ser ud til at være nogle spændende steder. Jeg kunne særlig godt tænke mig at se Komodo ?Jeg er vist oppe på 10 for 2016, så vidt jeg lige kunne tælle mig frem til ? Har du en favorit af dine seks?
Komodo National Parken er et stort område. Jeg vil foreslå dig at have god tid og tage nogle dage på havet og sove på dækket af en lille lokal båd, så du kan besøge så mange af øerne som muligt, samt dykke og snorkle samtidig.
Naturmæssigt var Komodo National Parken den største oplevelse ellers vakler jeg lidt i mellem City of Ayutthaya og Prambanan 🙂
Spænde artikel, Bettina 🙂 Altid dejligt at læse om rejsebloggere der har en passion.
eg har nu aldrig gået op i Unesco men er begyndt de senere år, at synes det er interessant. Jeg fik først øjnene op for dem, da jeg for mange år siden begyndt at følge den tidligere blogger Gary. I dag er han vel mere fotograf en blogger . Synes det er interessant, at læse om din jagt og glæder mig til at se de næste steder du får krydset af på listen 😉
/Annette
Hej Annette
Godt, at høre du kan lide artiklen men endnu mere glæder det mig, at du har fået øjnene op for deres virke og værdigfulde arbejde organisationen gør.
Ja, Gary er en dygtig fotograf og jeg vidste ikke han går op i UNESCO. Det må jeg lige checke op på 🙂
De bedste hilsner
Bettina
Ja, gør det. Han “jagter” dem helt bevist rundt i hele verden. Det synes jeg har været spændende at følge igennem årene.